Kwekerij De Hessenhof

GRONDVERBETERING EN BLADAARDE
Daar we zelf op droge, schrale zandgrond kweken, hebben we veel ervaring met het verbeteren en meer vochthoudend maken van de grond. We kunnen het niet genoeg benadrukken, bespaar niet op organisch materiaal! Werk daarvan ruim voldoende door de grond. En daarmee bedoelen we niet dat zakje gedroogde koemestkorrels, want dat zet geen zoden aan de dijk. We bedoelen daarmee compost, bladaarde of stalmest. Producten op basis van turf (nog steeds het gros wat in Nederland verkocht wordt) verkopen wij niet. Ten eerste zouden we zorgvuldiger moeten omgaan met de turfgebieden die ons nog resten. Haalden we het vroeger uit Nederland, nu moet het al uit de Baltische staten komen. Het transport naar hier kost heel veel energie. Ten tweede heeft het geen natuurlijke voedingsstoffen, die moeten dus altijd kunstmatig (meestal in de vorm van kunstmest) toegevoegd worden. En ten derde, en dat wordt vaak vergeten, turf is een massaopslag van CO2. Of je het nu als turfblokken in de kachel stookt of je gebruikt het gemalen in de tuin waar het verteerd, er komt heel veel CO2 vrij.GEZEEFDE BLADAARDE per zak van 40 l. €6. Als U de zak onbeschadigd terugbrengt krijgt U 0,50 terug.

Onze gezeefde bladaarde. We weten eigenlijk niet goed hoe we hier mee verder moeten gaan. Natuurlijk is het prachtig materiaal, er is niets beters op compostgebied. Maar het loopt uit de hand, we kunnen het zeven en opzakken bijna niet meer bijbenen. Om die reden zijn we gestopt met het mengen van Helleborusgrond. We zijn kwekers geen opzakkers! Maar met de bladaarde proberen we door te gaan, want we weten hoeveel mensen we een plezier doen met dit prachtige product. Dit twee tot drie jaar oude blad is mooi rul spul dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken:
* Plantgaten verbeteren. Meng de helft van het plantgat door met bladaarde
* Mulchlaag. Een laagje van twee cm. zorgt voor een mooie rulle bovenlaag en zorgt dat er minder onkruid kiemt.
* Winterbescherming. Alle niet wintergroene vaste planten die niet geheel winterhard zijn profiteren van een 10 cm dikke laag. Planten als Agapanthus haal je zo gemakkelijk door de winter.
* Potgrond. Zoals U wellicht weet kweken we al onze planten in bladaarde. Om bij te mesten kunt U per zak van 40 liter 300 gr. Eco- bloei doormengen.
* Helleborusgrond. Kant en klare Helleborusgrond verkopen we helaas niet meer. Het mengen groeide ons boven het hoofd. Maar U kunt het zelf eenvoudig maken: vijf zakken van 40 l bladaarde, 1 zak (20kg) lavagranulaat en 3 kg Innogreen Bloei. Natuurlijk kan het ook in kleinere hoeveelheden, als U de verhouding maar aanhoudt.

ONGEZEEFDE VERTEERDE BLADAARDE per m³ gestort op aanhangwagen

Deze is alleen los gestort te leveren. Het goedkoopst is het als U een aanhangwagen kunt regelen, dan kunt U het zelf afhalen. Wij kunnen Uw kar met de tractor vol laden. Bij extreem nat weer is dit niet mogelijk en kunt U Uw bezoek beter uitstellen. Het is ongezeefde bladaarde van 2-3 jaar oud. Prachtig materiaal, waar U af en toe wat ongerechtigheden, zoals takjes, een platgereden blikje e.d. in vindt. Voor grotere hoeveelheden kunnen we een vrachtwagen voor U regelen. Prijs per keer afhalen:

1/3 m³

€ 15,00

1/2 m³

€ 21,50

2/3 m³

€ 28,50

3/4 m³

€ 31,75

1 m³

€ 38,50

1 1/3 m³

€ 48,50

1 1/2 m³

€ 55,00

1 2/3 m³

€ 61,00

1 3/4 m³

€ 64,00

2 m³

€ 70,00

Bladaarde, de basis voor onze biologische kwekerij. Op de voorgrond het vers geleverde blad van de Gemeente Ede. Daarachter twee hopen gecomposteerd blad van twee en drie jaar oud. Dit wordt gezeefd in zakken verkocht.

Bladaarde, op de foto gezeefd om zaaigrond te mengen, is een onmisbare ingredient.

Het wordt niet voor niets het "zwarte goud" genoemd. Het heeft in ongezeefde toestand een wat tabakachtige structuur. Het is dan heel luchtig, waarbij de waardevolle voedingsstoffen heel langzaam en gedurende lange tijd vrij komen voor de planten.