Kwekerij De Hessenhof
Home Facebook

GRONDVERBETERING EN BLADAARDE

Op zaterdag 26 maart en 2 april kunt u van 9-13 uur weer bladaarde op een aanhanger laten laden. De volgende gelegenheid zal pas eind oktober zijn. Tussendoor vullen we geen aanhangers. We gaan weer een parcours maken zodat u niet achteruit hoeft te steken. De bladaarde is wat grover dan de bladaarde die u in zakken schept en u vindt er dan ook af en toe wat ongerechtigheden in, zoals takjes, blikjes of een stukje plastic. Daaraan valt niet te ontkomen en u kunt het tijdens het strooien eenvoudig oprapen. We hebben staffelprijzen voor de hoeveelheden die per keer gestort worden. Een kar van 1 m3 die we in een keer kunnen vullen is goedkoper dan een klein karretje waar we tweemaal een halve m3 op kunnen laden. In de bak van onze voorlader gaat per keer zo'n 400-450 liter compost. We vinden het gemakkelijker om vanaf nu niet in kubieke meters te rekenen, maar gewoon per shovelbak van de voorlader. Dan is er ook geen discussie over de hoeveelheid. Prijzen gelden per keer laden. Dus als u 2 x komt om 1 bak te laden betaalt u tweemaal € 25,00.
1 bak (400-450 ltr)   € 25,00
2 bakken                   € 45,00
3 bakken                   € 65,00
4 bakken                   € 85,00Verteerde bladaarde


Een zak van 40 liter die u zelf moet vullen kost nu € 5,00. Daar komt nog € 1,00 statiegeld bij voor een stevige zak die U vele malen kunt hergebruiken. De prijsstijging van € 0,50 moesten we helaas doorvoeren. Het omzetten van het blad door een kraan is door de stijgende brandstofprijzen veel duurder geworden. Wat nieuw is, is dat we de bladrillen daarna een paar keer door een compostkeerder laten bewerken. (zie foto hieronder) Daardoor komt er meer zuurstof bij en gaat de vertering veel beter. Het resultaat is een prachtig, heerlijk ruikend homogeen product.

We zorgen ervoor dat er altijd genoeg verteerde bladaarde op voorraad is. Daarvoor hoeft u niet te bellen. Zakken zijn verkrijgbaar bij de kassa. Meldt U zich even als U gebruikte zakken gaat vullen en hoeveel? Zo houden we een beetje overzicht.

Onze moeder van 85 vult regelmatig zelf nog een zak grond voor haar eigen tuin.Hoe kun je de bladaarde gebruiken?

* Plantgaten verbeteren. Meng de helft van het plantgat door met bladaarde.

* Mulchlaag. Een laagje van twee cm zorgt voor een mooie rulle bovenlaag en zorgt ervoor dat er minder onkruid kiemt.

* Winterbescherming. Alle niet wintergroene vaste planten die niet geheel winterhard zijn profiteren van een 10 cm dikke laag. Planten als Agapanthus haal je zo gemakkelijk door de winter heen.

* Potgrond. Zoals u wellicht weet kweken we al onze planten in bladaarde. Om bij te mesten kunt u per zak van 40 liter 300 gram Eco-bloei doormengen. Wat lavagranulaat voor de sporenelementen maakt het nog mooier. 5 kg per 40 liter zak is voldoende.

* Helleborusgrond. Kant en klare Helleborusgrond verkopen we al jaren niet meer. Het mengen groeide ons boven het hoofd. Maar u kunt het zelf eenvoudig maken: vijf zakken van 40 l bladaarde, 1 zak (20 kg) lavagranulaat en 3 kg Innogreen Bloei. Natuurlijk kan het ook in kleinere hoeveelheden, als u de verhouding maar aanhoudt.

Fabels over blad en bladaarde.

De bewering dat eikenblad veel looizuur (tannines) zou bevatten berust op waarheid, maar dat dit slecht voor planten zou zijn is pure onzin! Wij hebben hele vrachten met eikenblad gecomposteerd en de planten groeien er prima op. Zelfs in potgrond van puur eikenbladeren!

Nog zo’n bewering is dat blad de grond zou verzuren. Wel was het maar waar! Jaar in jaar uit laten we de rijpe compost van het blad onderzoeken en steeds komt de PH boven de 7 uit, wat voor een potgrond te hoog is. Maar tijdens het verdere verloop van de vertering wordt de compost licht zuur, reken op een PH van rond de 6,5. Als u dit in de tuin gebruikt, zowel als grondverbeteraar en als mulchlaag, heeft dit geen enkel effect op de PH van de bestaande grond.

Eigenschappen van onze bladaarde.

Het blad is afkomstig uit de omgeving: Van het nabijgelegen kerkhof, (voormalige) kazerneterreinen, campings en parken. Maar ook van lommerrijke wegen waar weinig verkeer is en waar dus geen gladheidsbestrijding (met zout) heeft plaatsgevonden. Het is een mengsel van beuken- en eikenblad, de twee boomsoorten die hier het meest groeien. Er wordt streng op gelet dat het blad schoon is, maar we kunnen niet voorkomen dat je af en toe blikjes of verpakkingsmateriaal tegenkomt. Na 2-3 jaar compostering is het een prachtig rul materiaal wat bol staat van het bodemleven. We maken er onze eigen potgrond mee en de SKAL keurt dit goed, wat genoeg zegt over de kwaliteit.


Je zou het niet zeggen, maar in januari zijn de net omgezette bladhopen het warmst van binnen, soms wel 60 C.Vaste waardes van voedingsstoffen kunnen we niet geven, elk jaar verloopt de compostering weer anders. Dat heeft te maken met de vochtigheid van het aangeleverde blad en de temperatuur tijdens het composteren. Maar omdat we regelmatig de grond laten bemonsteren zijn kunnen we een goede inschatting maken: De PH schommelt rond de 7 en dat betekent dat onze bladaarde niet zuur is. Voeg dus geen kalk toe! Na een half jaar bij u in de tuin gelegen te hebben zal die tussen de 6 en 6,5 zitten.

N. Stikstof: De totale bodemvoorraad is hoog, maar het is lang niet allemaal opneembaar. In sommige situaties is het goed om wat extra Stikstof toe te voegen, bijvoorbeeld met Innogreen Groei.

P. Fosfor: De bodemvoorraad Fosfor is erg hoog. Het is onnodig dit aan te vullen.

K. Kalium: De bodemvoorraad Kalium is hoog. Het is onnodig dit aan te vullen.

Mg. Magnesium: Het totaal aan Magnesium is hoog. Er is genoeg beschikbaar.

Sporenelementen: De waardes van de meeste sporenelementen in de bladaarde zijn goed. Die van IJzer, Mangaan, Kobalt en Selenium zijn te laag. Lava-granulaat is heel rijk aan sporenelementen waarmee je een tekort kunt opheffen.

Bovenstaande waardes zijn gebaseerd op planten die in pure bladaarde groeien, dus eigenlijk in potgrond. Met een laagje van 2-3 cm in de tuin los je hiermee een tekort aan een bepaald voedingselement niet op. Daartoe zijn biologische meststoffen in korrelvorm heel geschikt. Daarvan hebben we een groot sortiment in voorraad. Kijkt u op de website onder het kopje ‘Grondverbetering’ voor meer informatie over soorten en prijzen.Bladaarde, de basis voor onze biologische kwekerij. Op de voorgrond het vers geleverde blad van de Gemeente Ede. Daarachter twee hopen gecomposteerd blad van twee en drie jaar oud. Dit wordt gezeefd in zakken verkocht.

Bladaarde, op de foto gezeefd om zaaigrond te mengen, is een onmisbare ingredient.

Het wordt niet voor niets het "zwarte goud" genoemd. Het heeft in ongezeefde toestand een wat tabakachtige structuur. Het is dan heel luchtig, waarbij de waardevolle voedingsstoffen heel langzaam en gedurende lange tijd vrij komen voor de planten.