Kwekerij De Hessenhof
Home Facebook

GRONDVERBETERING EN BLADAARDE
Aanhangers kunnen we tot september 2021 niet met bladaarde vullen, de voorraad is nu te klein. Gezeefde bladaarde in zakken kan weer vanaf 18 maart 2021 geschept worden.


Er is afgelopen seizoen ongekend veel bladaarde opgehaald. Dat betekent dat U tijdelijk niet met een aanhanger langs kunt komen voor los gestorte bladaarde, het is op! Bellen hierover om toch een halve m3 los te praten heeft geen zin. Vanaf september 2021 verwachten we dat de grote hoop blad (van 2019) weer zodanig verteerd is dat U weer langs kunt komen voor grotere hoeveelheden. Ondertussen hoeven de klanten die altijd gewend zijn zelf zakken vol te scheppen zich niet ongerust te maken. Voor hen is een mooie hoop fijne bladaarde (van 2018) gereserveerd. Die wordt vanaf maart 2021 gezeefd, klaar om op te zakken. U kunt ervan verzekerd zijn dat daar het hele volgende seizoen genoeg van zal zijn.We kweken nu bijna veertig jaar op onze droge, schrale Veluwse zandgrond en in al die jaren hebben we heel wat ervaring opgedaan met het verbeteren en meer vochthoudend maken van de grond. Natuurlijk is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken of dit daadwerkelijk nodig is. Voor specifieke beplantingen zoals in een prairie- of rotstuin is dit vaak overbodig. Maar in de meeste gevallen moet er zeker wat aan bodemverbetering gedaan worden. Het is en blijft een kunstmatige situatie, een in pot opgekweekte plant die het maar moet uitzoeken in wat voor tuinsituatie dan ook. Dat kan een tuin in een nieuwbouwwijk zijn met dode, opgespoten grond, zonder enige structuur. Of een oude border die opgerooid is, waar de grond helemaal uitgeput is. We kunnen het niet genoeg benadrukken, bespaar dan niet op organisch materiaal! Werk daarvan ruim voldoende door de grond. En daarmee bedoelen we niet dat zakje gedroogde koemestkorrels, want dat zet geen zoden aan de dijk. We bedoelen daarmee compost, bladaarde of stalmest. Producten op basis van turf (nog steeds het gros wat in Nederland verkocht wordt) verkopen wij niet. Ten eerste zouden we zorgvuldiger moeten omgaan met de turfgebieden die ons nog resten. Haalden we het vroeger uit Nederland, nu moet het al uit de Baltische staten komen. Het transport naar hier kost heel veel energie. Ten tweede heeft het geen natuurlijke voedingsstoffen, die moeten dus altijd kunstmatig (meestal in de vorm van kunstmest) toegevoegd worden. En ten derde, en dat wordt vaak vergeten, turf is een massaopslag van CO2. Of je het nu als turfblokken in de kachel stookt of je gebruikt het gemalen in de tuin waar het verteert, er komt heel veel CO2 vrij.GEZEEFDE BLADAARDE per zak van 40 l. €6,00. Als U de zak onbeschadigd terugbrengt krijgt U € 0,50 terug.

Onze gezeefde bladaarde blijft onverminderd populair, sterker nog de vraag neemt elk jaar sterk toe.We weten eigenlijk niet goed hoe we hier mee verder moeten gaan. Natuurlijk is het prachtig materiaal, er is niets beters op compostgebied. Maar het loopt uit de hand, we kunnen het zeven en opzakken bijna niet meer bijbenen. Om die reden zijn we gestopt met het mengen van Helleborusgrond. We zijn kwekers geen opzakkers! Maar met de bladaarde proberen we door te gaan, want we weten hoeveel mensen we een plezier doen met dit prachtige product. We hebben dikke, stevige zakken ingekocht waar we € 0,50 statiegeld voor rekenen. Ze kunnen bij goed gebruik wel tien keer mee en we zouden heel graag willen dat u ze weer terugbrengt. Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Slechts 20% wordt ingeleverd en dat percentage móét omhoog! Het geeft ons een rot gevoel dat we jaarlijks zoveel zakken moeten inkopen en dat er zoveel plastic in het milieu verdwijnt. Schudt ze uit en vouw ze eenmaal op, zo kunnen we ze weer gemakkelijk hergebruiken.

Het twee tot drie jaar oude blad is mooi rul materiaaldat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken:
* Plantgaten verbeteren. Meng de helft van het plantgat door met bladaarde
* Mulchlaag. Een laagje van twee cm. zorgt voor een mooie rulle bovenlaag en zorgt dat er minder onkruid kiemt.
* Winterbescherming. Alle niet wintergroene vaste planten die niet geheel winterhard zijn profiteren van een 10 cm dikke laag. Planten als Agapanthus haal je zo gemakkelijk door de winter.
* Potgrond. Zoals U wellicht weet kweken we al onze planten in bladaarde. Om bij te mesten kunt U per zak van 40 liter 300 gr. Eco- bloei doormengen.
* Helleborusgrond. Kant en klare Helleborusgrond verkopen we helaas niet meer. Het mengen groeide ons boven het hoofd. Maar U kunt het zelf eenvoudig maken: vijf zakken van 40 l bladaarde, 1 zak (20kg) lavagranulaat en 3 kg Innogreen Bloei. Natuurlijk kan het ook in kleinere hoeveelheden, als U de verhouding maar aanhoudt.

ONGEZEEFDE VERTEERDE BLADAARDE per m³ gestort op aanhangwagen

Dit is verreweg de beste en goedkoopste manier! Deze is alleen los gestort te leveren. Het goedkoopst is het als u een aanhangwagen kunt regelen, dan kunt u het zelf afhalen. Wij kunnen Uw kar met de tractor vol laden. Het weegt ca. 700kg per m3, houdt er dus rekening mee wat u kunt laden. Bij nat weer weegt het natuurlijk wat meer. Het is ongezeefde bladaarde van 2-3 jaar oud. Prachtig materiaal, waar u af en toe wat ongerechtigheden, zoals takjes, een platgereden blikje e.d. in vindt. Voor grotere hoeveelheden kunnen we een vrachtwagen voor u regelen. Als u het afhaalt, laden we het gratis voor U.

Prijs per keer afhalen:

1/3 m³

€ 17,50

1/2 m³

€ 25,00

2/3 m³

€ 30,00

3/4 m³

€ 32,00

1 m³

€ 40,00

1 1/3 m³

€ 42,50

1 1/2 m³

€ 57,50

1 2/3 m³

€ 62,50

1 3/4 m³

€ 66,00

2 m³

€ 75,00

Bladaarde, de basis voor onze biologische kwekerij. Op de voorgrond het vers geleverde blad van de Gemeente Ede. Daarachter twee hopen gecomposteerd blad van twee en drie jaar oud. Dit wordt gezeefd in zakken verkocht.

Bladaarde, op de foto gezeefd om zaaigrond te mengen, is een onmisbare ingredient.

Het wordt niet voor niets het "zwarte goud" genoemd. Het heeft in ongezeefde toestand een wat tabakachtige structuur. Het is dan heel luchtig, waarbij de waardevolle voedingsstoffen heel langzaam en gedurende lange tijd vrij komen voor de planten.