Kwekerij De Hessenhof

Helleborus- en Bosplantendagen 2019
7,8 en 9 FEBRUARI van 10.00 17.00 uur. Toegang gratis.
Zoals het er nu uitziet zullen de planten dit jaar al heel vroeg in bloei staan. Het is echt jaren geleden dat we zoveel bloeiende planten hadden, het ziet er fantastisch uit! Dus maak er een dagje uit van, combineer de Sneeuwklokjesdagen van de Boschhoeve met onze Helleborusdagen en de winterdepressie is meteen voorbij.
Bij goed weer is de rest van de kwekerij open, na de Helleborusdagen sluit de kwekerij om op donderdag 1 maart weer te openen.


Vorig jaar waren we iets te enthousiast met het organiseren van de eerste hellebousdagen na drie jaar pas op de plaats gemaakt te hebben. Maar voor 2014 durven we met een gerust hart te zeggen: "Kom! Want we hebben vierduizend grote bloeibare planten staan die in 2014 volop bloeien.
De pauze was nodig omdat wij bepaalde aantastingen, die overal met chemische bestrijdingsmiddelen onderdrukt worden, op een natuurlijke, biologische manier willen beteugelen. Een belangrijk onderdeel daarvan is resistentie inkruisen. En dat betekent streng selecteren op gezondheid wat inhoudt dat je zelfs licht aangetaste planten weggooit. En dat hebben we in de voorbije jaren gedaan in de wetenschap dat als we de gezonde planten kruisen met nieuw materiaal uit het wild, we van nature gezonde, groeikrachtige Helleborus aan kunnen bieden. En dat is heel wat anders dan de optisch fraai uitziende planten die overal aangeboden worden, met als je goed kijkt een wit residu op de bladeren van alle bespuitingen die de planten gehad hebben. De benaming 'plof'-Helleborus is hierop goed van toepassing. Er is op dit moment nog geen gifvrije Helleborus op de markt en daarom zijn we er bijzonder trots op dat we als eerste gecertificeerde biologisch gekweekte Helleborus aan kunnen bieden.
Tijdens de open dagen zal er twee keer daags, om 11.30 en om 14.30 uur door Hans Kramer een lezing worden gehouden over Helleborus en vroege voorjaarsbloeiers. Aan de hand van levende planten wordt wat verteld over soortkeuze, verzorging, standplaats, vermeerdering en nieuwe ontwikkelingen.
Jaap Duijs zal aanwezig zijn met een mooie verzameling van allerlei bolgewassen op de pot. In de kwekerijschuur kunt U zich opwarmen met koffie, broodjes en erwtensoep.
Al met al genoeg ingrediŽnten voor een geslaagde plantendag, zeker als U ook nog een bezoek brengt aan de Sneeuwklokjesdagen van de Boschhoeve die gelijktijdig gehouden worden.
Graag tot ziens!

N.B. Kijk voordat U komt even op onze website of de planten daadwerkelijk al bloeien!
We hebben niet stilgezeten de laatste drie jaar!

We zijn weer helemaal bij het begin begonnen met kruisen. Met resistente moederplanten en verse genen uit het wild. Waarom hebben we dat gedaan?

De reden waarom Helleborus vaak niet aan de verwachtingen voldoet is dat het plantmateriaal wat nu in W.Europa in omloop is wel een erg smalle basis aan genenmateriaal heeft. Met andere woorden, er heeft inteelt plaatsgevonden, waardoor de planten te gevoelig voor ziektes zijn geworden en vaak afwijkingen vertonen. Het is te vergelijken met doorgefokte rashonden. In het NRC van januari 2012 schreef een dierenarts dat het fokken van rashonden eigenlijk verboden moest worden. Dat gaat misschien erg ver, maar er is zeker een parallel te trekken. Juist door de massateelt komen dit soort tekortkomingen sterk naar boven. Allerlei bacterie - en schimmelziektes zoals bladvlekkenziekte, valse meeldauw en de zgn. "black death" steken de kop op. Dat wordt in de gangbare handel natuurlijk onderdrukt door een scala aan bestrijdingsmiddelen én door onder de meest optimale omstandigheden op te kweken. Dat betekent in een computergestuurde kas of tunnel, waar het gewas droog blijft en op tijd geschermd wordt tegen de zon. Bovendien wordt er flink gespoten met schimmelbestrijdingsmiddelen. Onbespoten Helleborusplanten zijn niet of nauwelijks te koop.

Helleborus is een massaproduct geworden. We zien ze overal aangeboden, van de supermarkt tot zelfs bij de benzinepomp. Met alle nadelige gevolgen van dien. Want het is een centenkwestie geworden om de planten zo snel en goedkoop mogelijk op te kweken. Veel planten stammen uit de weefselkweek en worden daarna zo kunstmatig opgedreven dat je haast kunt spreken van een "turboplant die aan het infuus heeft gelegen" Als U hem daarna in de grond plant, in een levende aarde met allerlei micro-organismen, schimmels en andere levende wezens weet de plant niet wat hem overkomt. Ze leggen dan te vaak het loodje. De plant is dan verworden tot een stuk decoratiemateriaal wat weggegooid wordt zodra het uitgebloeid is. En dat is precies wat de grote handel graag ziet en jammer genoeg nemen veel consumenten dit voor lief.
Aangezien wij sinds zes jaar niet meer spuiten met gif , (Sinds aug. 2010 hebben we het officiële SKAL certificaat) lopen wij tegen bovenstaande problemen aan. Wij hebben alle gevoelige planten radicaal weggegooid. Daarbij ook moederplanten die al jaren in ons bezit waren. We deden het met pijn in ons hart, maar voorop staat dat de planten zonder chemische bespuiting gezond moeten blijven. We kruisen nu nieuw materiaal uit de Kaukasus (H. orientalis) en uit Bosnië (H.torquatus) in om met nieuw bloed sterkere en gezondere planten te krijgen. Men vraagt zich wel eens af, hoe doe je dat. Heel goed werkte bij ons de juiste bloemen te plukken, deze in een Tupperwarebakje te bewaren en thuis in de keuken weer op te warmen. Het stuifmeel is dan snel rijp ( oftewel poederig) waardoor je kunt gaan kruisen op je bestaande moederplanten. Zo heb je in één klap nieuw bloed. Na drie jaar staan straks de eerste planten in bloei. We zijn heel nieuwsgierig. Maar uiteindelijk is het dus mogelijk een fantastisch sortiment biologisch geteelde Helleborussen in alle kleuren en vormen te kweken. En daarmee zijn we, zover we weten, de enige in Europa!

Miranda en Hans Kramer