Kwekerij De Hessenhof
Home Facebook

Hoe het begon.

In 1981 ben ik, Hans Kramer, als jonge twintiger begonnen met de kwekerij. De tuinbouwopleiding was gedaan en ik kon niet wachten om voor mezelf te beginnen. Een schraal hoekje Veluws land, waar m´n grootvader oorspronkelijk boerde werd ingericht als kwekerij. Beukenhagen en eikenwallen werden er geplant om luwte te geven op deze koude, droge plek op een stuwwal op de Veluwe. Er werd meteen begonnen met het vermeerderen en kweken, waarbij mijn vrouw Miranda me vanaf 1990 hielp.


De hagen en de eikenwallen zien er nu volwassen uit en geven beschutting aan duizenden verschillende soorten planten die hier uitgeplant zijn. Onze bedoeling was en is nog steeds een kleinschalige kwekerij, waar sortiment en kwaliteit voorop staat. Momenteel werken we in het seizoen met zo´n vijf mensen op de kwekerij, waaronder altijd een paar buitenlandse stagiaires.


Waarom naar de Hessenhof?

In de dertig jaar dat de kwekerij nu bestaat is deze uitgegroeid tot een plek waar men van heinde en ver naar toe gaat. Ook vanuit het buitenland weten de liefhebbers hun weg naar de Hessenhof te vinden! Het reusachtige sortiment planten heeft een enorme aantrekkingskracht op plantenliefhebbers. Vanuit de ruim zesduizend soorten die op de moederbedden uitgeplant staan, wordt voortdurend vermeerderd en U vindt er altijd meer dan tweeduizend soorten op de verkoopbedden.
De opkweek is op de Hessenhof ook een bijzonder verhaal. Wij kopen niets in en vermeerderen en kweken honderd procent van ons sortiment zelf op. Dat is uniek te noemen. Befaamd is ook de eigen gemaakte potgrond op basis van bladaarde. De kroon op dit werk was wel de toekenning van het officiële SKAL keurmerk in 2010, waarmee we één van de zeer weinige erkende biologische kwekerijen zijn van sierplanten.
We zijn best trots op ons mooie plekje op de Veluwe, het is bijna een klein paradijsje geworden. Bezoekers zijn altijd opgetogen over de sfeervolle intieme plek waar je urenlang op ontdekkingstocht kunt gaan. Verscholen achter hoge beukenhagen ligt een lustoord voor de tuinliefhebber.


Kortom, je kunt hier gemakkelijk een halve dag vertoeven. De gezellige kwekerijschuur, waar niet alleen handige tuinspullen verkocht worden, maar waar je ook onder het bereik van een uitgebreide leestafel koffie kunt drinken, dragen bij aan een ontspannen bezoek. Hebt U nog tijd over, dan kunt U daarna nog even de Veluwse natuur in te gaan. Uitgestrekte bossen en heide vindt U op loopafstand.
De planten, wat zijn de specialiteiten?

Om planten draait alles bij ons. Elk jaar worden de nieuwste soorten uitgeplant op de moederbedden die ondertussen vol staan met bijna zesduizend verschillende soorten. Ze worden kritisch beoordeeld. Alleen de besten worden vermeerderd wat een assortiment van steeds hogere kwaliteit garandeert. Jaarlijks worden een wisselend sortiment van zo´n tweeduizend soorten vaste planten aangeboden. Specialiteiten zijn:

Helleborus. De Helleborusdagen in het vroege voorjaar waren voor tuinminnend Nederland een begrip. Na een korte pauze, wat nodig was om de planten biologisch op te kweken kunt U vanaf 2014 weer een keuze als vanouds verwachten. Kijk onder het kopje Helleborusdagen voor meer informatie.


Winterharde varens en schaduwplanten, zoals Leverbloempjes, Bosanemonen, Maartse Viooltjes, Salomonszegels en nog veel meer. U vindt ze in een grote verscheidenheid.


Hepatica transsylvanica 'Blue Jewel'


Polystichum setiferum 'Foliosum Superbum'

Kruiden en Aromatische planten. Veel overblijvende kruidenplanten en planten met lekker geurend loof zoals Lavendel, Santolina, Tijm en nog veel meer.


Lepechinia hastata

Droogteminnende- en prairieplanten. Ze voelen zich thuis op onze zandgrond. Aster, Echinacea, Euphorbia, Salvia en Siergrassen zijn sterk vertegenwoordigd. Half winterharde- en Kuipplanten. Natuurlijk hoort Agapanthus hierbij maar de nieuwe collectie Salvia´s in deze groep is zeker het noemen waard.


Agapanthus 'Midnight Star' in de volle grond.

Onze lievelingsplanten, zoals Baptisia, Cimicifuga, Struikclematis, Geranium, Persicaria, Phlox, Sedum, Thalictrum en Tricyrtis vindt U in vele soorten.


Met de donkerbladige selecties van Cimicifuga kruisen we al vele jaren, een echte specialiteit.De kwaliteit, waarom biologisch en zonder turf?

Als we vertellen dat we onze planten biologisch kweken wordt steevast de opmerking gemaakt: "Maar we eten ze toch niet op" Alsof alleen eetbare planten zonder gif en kunstmest opgekweekt zouden moeten worden. Wij zijn er heilig van overtuigd dat een biologisch opgekweekte plant veel voordelen heeft.

Sterker is en langer leeft. Minder ziektegevoelig is. Het milieu niet belast. Meer natuur aantrekt, zoals vogels en insecten. Niet duurder hoeft te zijn.

Sinds augustus 2010 hebben we het officiële SKAL certificaat onder nummer 025953, Dit is de instantie in Nederland die biologische bedrijven keurt. Voor U een waarborg dat alle aangeboden planten volgens de biologische methode opgekweekt zijn.

Wij gebruiken geen turf, maar bladaarde als potgrond. We doen er dus eigenlijk nog een schepje bovenop! We zouden zorgvuldiger moeten omgaan met de veengebieden die ons nog resten. Haalden we het vroeger uit Nederland, nu moet het al uit de Baltische staten komen, waar het met monsterachtige grote machines afgegraven wordt, zo een maanlandschap achterlatend.


Deze bladcompost welke een tabaksachtige structuur heeft is ideaal om op te potten.

Turf is een voedselarm product, voeding moet dus altijd kunstmatig, meestal in de vorm van kunstmest toegevoegd worden, waarbij dit vaak te snel uitspoelt, waardoor voedingstoffen in de bodem verdwijnen en deze kunnen verontreinigen.

Veel mensen weten niet dat de veengebieden in de wereld enorme hoeveelheden CO2 opslaan. Doordat de plantenresten in deze vaak natte gebieden niet verteren, blijft de koolstof als het ware opgesloten in de turf. Gaan we het nu gebruiken dan verteerd de turf verder en komt de koolstof vrij als CO2 gas. Bladaarde wordt door ons wel eens het zwarte goud genoemd. Wát een prachtig product is het, boordevol de nodige voedingselementen die heel langzaam vrijkomen. De bladeren krijgen we sinds jaar en dag van de Gemeente Ede, die ze verzamelen op schone plekken met nauwelijks verkeer zoals het kerkhof. Deze samenwerking is zo uniek dat het een mooi thema was toen de Gemeente Ede zich nomineerde in 2010 voor de Entente Florale, de groenste stad van Nederland. De jury heeft zich op de kwekerij verbaasd wat een voortreffelijke potgrond je kunt maken van gecomposteerd blad.


Het duurt twee tot drie jaar voordat de voorste hoop blad er zo uit ziet als de achterste.

Door toevoeging van wortelschimmels en wat organische meststoffen hebben de planten een levende potgrond, waar de planten rustig en gedegen in groeien en zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. Dit staat in schril contrast met de massaproductie van tegenwoordig, waar de planten in een turfpotgrond kunstmatig gevoed (lees opgejaagd) worden met kunstmeststoffen en regelmatig een dosis chemische bestrijdingsmiddelen over zich heen krijgen. Het hoeft geen betoog dat biologisch gekweekte planten veel weerbaarder zijn tegen ziektes en plagen. Ze zijn er in principe al mee opgegroeid en kunnen er, ook als ze in uw tuin geplant zijn, veel beter mee omgaan. U koopt een plant die gewend is om in een tuin te staan en niet één die afkomstig is van een volledig geautomatiseerde computergestuurde teeltwijze. We zijn dus nog één van de weinige echte ambachtelijke kwekerijen in Nederland. Alle planten worden door ons zelf vermeerderd en opgekweekt en daarmee zijn we tamelijk uniek in Nederland. U vindt bij ons geen ingekochte planten! De basis zijn de moederplanten die zaden, stekken of scheurlingen leveren. Ze worden in de vermeerderingskas met veel liefde aan de wortel gebracht en vervolgens verder opgekweekt.


Zo´n 1500 soorten planten wortelen jaarlijks in het mistgedeelte van onze stekkas.

En zo is de cirkel rond. We zijn als kwekerij bijna zelfvoorzienend. Dat begint bij het zelf maken van de potgrond tot aan het moment dat U de kwekerij verlaat met planten. Dat geeft een goed gevoel, zowel voor onze leefwereld als voor jezelf.

De kwekerij, wat is er nog meer?

Ook als U niet van plan bent planten te kopen zult U aangenaam verrast zijn als U de kwekerij binnenkomt. Door de hagen en houtwallen heerst er een intieme sfeer, waardoor je je snel thuisvoelt. En werkelijk overal staan planten. Planten in de meest uiteenlopende soorten en vormen. De passie lijkt uit de hand gelopen als U weet dat we meer dan zesduizend soorten hebben staan. De grootste collectie vindt U in de moederplantentuin, waar de nieuwste soorten ter beoordeling uitgeplant staan. Maar er is ook een grote rotstuin, een eikenwal met een bijzondere verzameling bosplanten, een puin- of graveltuin en mooie borders. Overal zijn leuke hoekjes waar U zich zeker door kan laten inspireren om daarna op de overzichtelijke verkoopbedden rond te neuzen. Wil je even rusten, neem dan een bak koffie in de schuur, waar de leesplank vol ligt met tuinbladen- en boeken.


Even koffie drinken in de schuur.

Ook kan men in de schuur allerhande spullen aanschaffen die je in een tuincentrum nooit vind. Kleine handige gereedschappen, opbindmaterialen, metalen etiketten, opkweekbakjes, organische meststoffen en handgemaakte vorstbestendige potten om maar eens wat te noemen. Ook kunt U een interessant sortiment boeken verwachten over gespecialiseerde plantenonderwerpen. En natuurlijk verkopen we de zakken gezeefde bladaarde en helleborusgrond, waar men soms speciaal voor komt De schuur is ook de plek waar tuinclubs en groepen ontvangen worden en waar de rondleidingen starten die we in het seizoen organiseren. Er is elk jaar een interessant aanbod van cursussen en leermiddagen die U op de website kunt vinden.


Voor de jaarlijkse zaaicursus is altijd veel belangstelling.